MENÜ

Iskola névadó        Bemutatkozás

 

Az intézmény rövid története

A leányfalui iskola alapításának gondolata 1906. szeptember 8-ig vezethető vissza. Ezen a napon Köhler Ferenc levelet írt Prohászka Ottokár székesfehérvári püspöknek kérve segítségét egy iskola felállításához, mivel a gyerekeknek Pócsmegyerre kellett átjárniuk a református egyház által fenntartott felekezeti iskolába, holott a leányfalui gyerekek 4/5 részben római katolikusok voltak.

"Elkerülhetetlenül szükséges, hogy legyen iskola, a gyerekek mind színmagyarok, a leányfalui község földhöz ragadt szegény nép, többnyire uradalmi béresek, külön iskolaadót Pócsmegyernek nem fizet" - olvashatjuk a korabeli dokumentumokban.

 1. szeptember 1-jén az állam "meghallgatásra hajtotta kegyes fülét" és igazi magyar királyi állami népiskolával örvendeztette meg a még közigazgatásilag Pócsmegyerhez tartozó Leányfalvát.
 2. szeptember 20-án a "Pócsmegyer-leányfalui állami elemi népiskola" a kilenc gondnoksági tag ünnepélyes eskütétele után 62 gyerekkel egy nagyobbacska szobában "megnyitotta kapuit", s elkezdődött a tanítás.

Fontos mérföldkő az iskola történetében az 1946., illetve az 1949-es esztendő, amikor Leányfalu közigazgatásilag végleg elszakadt Pócsmegyertől, a közös elemi népiskola "Leányfalu Körzeti Általános Iskola" néven működik tovább. A közel 300 éves pócsmegyeri iskola "tagiskolává" vált.

1967 szeptemberében halálának 25 éves évfordulóján "vette fel" az iskola az országos hírű író és "leányfalui lakos", Móricz Zsigmond nevét.

1997-ben megoldódni látszott az elmúlt 90 év összes gondja, mely az iskolát érintette: bővíteni, új helyen új iskolát építeni, a régit korszerűsíteni tornateremmel vagy tornacsarnokkal, az óvodát is eladni vagy átépíteni. Tény, hogy 1997-ben az állam ismételten "meghallgatásra hajtotta kegyes fülét" és címzett támogatás keretében felépült 2 új tanterem, egy 800 négyzetméter alapterületű tornaterem, új konyha és étterem, valamint átépítésre került az óvoda is.

 1. május l-én háromévi építkezés után ünnepélyes keretek között "átadásra" került az "új" iskola.

2008-ban ünnepeltük az iskola fennállásának 100. évfordulóját. Ekkor kaptuk a hírt, hogy 250 millió forintos támogatást nyertünk az épület felújítására, bővítésére.

2009-ben birtokba vettük a minden igényt kielégítő, korszerű, akadálymentesített, szaktantermekkel, szertárakkal, csoportszobákkal, könyvtárral, modern eszközökkel felszerelt XXI. századi iskolát.

Ebben az évben nemcsak az épület, hanem az oktatás is korszerűbbé vált a TÁMOP pályázat segítségével. Pedagógusaink több képzésen vettek részt, és bevezették a kompetencia alapú oktatást. A tanév során témaheteket és projekteket tartunk.

2010-ben 100 milliós támogatással kibővült az óvoda is, így újabb két csoportot indíthattunk.

2012 decemberében az óvoda külön vált az iskolától.

2013.01.01-től fenntartónk a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

 1. 01.01-től a fenntartónk és működtetőnk a Váci Tankerületi Központ.

 

Bemutatkozó

Intézményünk a 11-es főúttal párhuzamosan, a Móricz-kert felett, Leányfalu "szívében", kellemes, kertes környezetben található. Szerencsésnek mondható ez, mivel a főúttól való távolsága a megközelítés szempontjából ideális, ugyanakkor a forgalom és az ezzel járó kellemetlen szennyeződések közvetlenül nem érintik az intézményt.

Az iskola tantermeinek száma és nagysága alapján a "kis iskolák" közé tartozik. Évfolyamonként egy-két osztállyal működünk a létszám függvényében.

A felvevő körzetben a szülői háttér sokszínű. Oktató munkánkban ennek megfelelően kell dolgoznunk.

Kiegyensúlyozott, családias légkör, a szülőkkel való harmonikus kapcsolat a jellemző. A szülői közösség és az Iskolaszék aktív résztvevője az iskola életének. Alapítványunk anyagi támogatást nyújt a XXI. század nevelési-, és oktatási kihívásoknak megfelelő intézmény kialakításához, a pedagógiai munka hatékonyságát segítő eszközök biztosításához, a szociálisan rászoruló tehetséges tanulók taníttatásához, stb.

Önkormányzat által üzemeltetett konyhánk és ebédlőnk van.

Az iskola tanulóinak száma az elmúlt tíz évben jelentős változáson ment keresztül.

 

 

 

Hírek

 •  

   


   

   


   


   

   


   

   

   

  Iskolánk Facebook
  elérhetősége:

   


   KRÉTA belépés  (e-napló)
  a képre kattintva


   


   

   

  CSENGETÉSI REND
  1. óra 800 - 845
  2. óra 900 - 945
  3. óra 1000 - 1045
  4. óra 1055 - 1140
  5. óra 1150 - 1235
  6. óra 1300 - 1345
  7. óra 1355 - 1440
  8. óra 1500 - 1545

   

   

Asztali nézet